Äppelodling

När vi planterade 210 äppelträd år 2012 var vårt mål att skapa en vacker äppellund och att dessutom kunna producera äppelbrandy på äpplen vi själva odlat är en ynnest. Efter samtal med både Balsgård och Kivik valde vi 7 sorters äpplen utifrån olika egenskaper. De sorter vi planterat är: Katja, Aroma, Cox Orange, Cox Pomona, Gravensteiner, Gyllekroks Astrakan och James Grieve. Läs mer om våra sorter och dess egenskaper under Äppelsorter.

Genom att blanda olika egenskaper från äpple får man fram en cider som vi kommer producera torr. Bittra äpplen ger struktur, balans och harmoni. Söta äpplen ger alkohol. Syrliga äpplen är rika på tanniner och utgör en bra bas. Lätt bittersöta äpplen ger fräschör och balans. Sedan destilleras cidern 2 gånger i en kopparpanna. Efter denna procedur är destillatet färglöst. Efter 2 års ekfatslagring är äppelbrandyn klar att njutas. Vi kommer att producera årgångsbrandy som innebär att det är äpple från samma skörd i destillatet.

Senaste nytt från Instagram

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå