Äppelsorter
-
Katja
Är en svensk sort där man korsat James Grieve och Worcester Parmän.
Detaljer
Frukt: medelstort rött äpple med ett glänsande skal.
Mognad: oktober
Smak: Fast och saftigt fruktkött med en söt smak. -
Aroma
Är en svensk sort där man korsat Ingrid Marie och Filippa.
Detaljer
Frukt; Medelstort till stort rött äpple.
Mognad; November-december
Smak: fint och fast fruktkött med en mild arom samt sötma och syra i balans. -
Cox Orange
Ett populärt bordsäpple framförallt till jul. Har sitt ursprung i England.
Detaljer
Frukt: liten till medelstor frukt med matt skal.
Mognad; November
Smak: Saftigt och fast fruktkött. Söt smak med en viss syrlighet. Smaken påminner om päron. -
Cox Pomona
Ger större äpplen än systeräpplet Cox Orange med samma ursprung.
Detaljer
Frukt: Stor frukt med glänsande fett skal.
Mognad; November-december
Smak: saftigt och relativt löst fruktkött med en sötma, syra och arom i harmoni. -
Gravensteiner
Sortens ursprung är inte helt klar och det finns kopplingar till både Italien och Holland.
Detaljer
Frukt: Storfallande med ett tunt, fett och glänsande skal.
Mognad; November
Smak; fast och saftigt fruktkött med en söt och karaktäristiskt syrlig smak och fin arom. -
Gyllenkroks Astrakan
Sortens ursprung är inte helt klar men i mitten av 1900-talet fann man ett träd som var 150 år gammalt, på gården Regnaholm i norra Östergötland.
Detaljer
Frukt; liten till medelstor och ett tunt och fett skal.
Mognad; September
Smak; löst och saftigt fruktkött med en god smak. -
James Grieve
Engelskt ursprung som kom till Sverige i början av 1900-talet.
Detaljer
Frukt: medelstor med ett glänsande skal.
Mognad; September-oktober
Smak; saftigt och fast fruktkött med en söt och svagt syrlig smak och god arom.