Destillat

LOTIMA Digestif

Fruktig, robust smak med inslag av päron, aprikoskärnor, halm och mandelmassa.

Läs mer

Druvsorter: Solaris och Muscaris

Skörd: Handskörd i början av oktober 2020

Brännarmästare: David Orre

Årlig produktion: 300 liter, ca 600 flaskor a 50 cl.

Alkoholhalt: 40% vol.

Doft och smakbeskrivning: Fruktig, robust smak med inslag av päron, aprikoskärnor, halm och mandelmassa.

Butiker: Systembolaget Väla, Drottninggatan och Berga samt beställningsbar till alla Systembolag.

Framställningen av druvrestdestillat är en naturlig del av vinprocessen där man tar vara på alla delar av druvorna som vi varsamt närt under året, i form av pressrester. Beroende på var i världen man befinner sig så går druvrestdestillat under olika namn, som Grappa i Italien eller Marc i Frankrike. Då det ännu inte finns ett etablerat namn här i Sverige, har vi valt att döpa vår produkt till Lotima Digestif.

Vår Digestif är en spegling av vinårets skörd där vi varje år producerar en unik smakprofil beroende på årets valda druvsorter, där endast de bästa druvorna används till vidareförädling. Primärt använder vi oss av en bas på våra vita druvor som alltid uppnår en hög kvalitet, Solaris och Muscaris, men de år våra andra druvor uppnår exceptionell kvalité så används dessa för ökad komplexitet.

Destillationen sker i två steg, där vi först tar fram ett lågvin som vi sedermera gör en smakbeskäring på. Vårt fokus ligger på att få fram en ren produkt, som är mjuk och balanserad som speglar de svenska druvsmakerna och Lottenlund Estate.

Mer info >>

Botanical Gin by Lottenlund

Stolt presenterar vi vår Botanical Gin som belönats med bronsmedalj i den internationella prestigefyllda tävlingen IWSC!!

Läs mer

Brännarmästare: David Orre

Panna: Kothe K900

Alkoholhalt: 40% vol.

Volym: 50 cl

Butiker: Systembolaget Väla, Drottninggatan och Berga samt som beställningsvara till Systembolaget i alla orter i Sverige.

Vår första lansering blir en botanisk gin, som går i stil med det man kallar ”new western style gin” som har kommit hand i hand med att mikrodestillerierna har poppat upp i västvärlden. Det som särskiljer denna stil är att kryddnotan är större än hos traditionell gin, vilket ger den större komplexitet samt användningen av inte bara torkade utan även färska kryddor.

Efter 6 månaders receptutveckling innehåller därför vår Botanical Gin 19 omsorgsfullt utvalda kryddor, som vi hämtat inspiration från i vår rika Aquavit tradition i Skandinavien, som långpeppar, havtorn och fläder. Målsättningen är att vi ska kunna odla så mycket som möjligt på plats i vår kulinariska odling.

Vår bassprit sticker också ut som är baserad på druvor istället för korn som bas. Detta ger vår gin en tydlig koppling till dess ursprung, och en något fruktigare karaktär än annan råsprit.

Även om den rent tekniskt är destillerad enligt London Dry Gin traditionen, så var det viktigt för oss att inte utvattna begreppet när vi lansera vår första gin, som har en distinkt annorlunda profil med kryddighet, blommighet och citrus utöver enbären.

https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/botanical-gin-by-lottenlund-estate-3644602/

London Dry Gin by Lottenlund

Vår London Dry Gin belönades med en bronsmedalj i den interationella prestigefyllda tävlingen inom destillat!

Läs mer

Brännarmästare: David Orre

Receptframtagande: David Orre

Varumärkesdesigner: Clas Håkansson

Panna: Kothe K900

Bassprit: Druvsprit

Alkoholhalt: 40 %

Volym: 50 cl

Butiker: Systembolaget Väla, Berga, Drottninggatan och som beställningsvara till alla butiker i Sverige.

Vår andra ginlansering, en London Dry Gin, som ett komplement till vår Botanical Gin. Här slänger vi oss till den andra, mer traditionella, sidan av ginvärlden. Receptet är designat efter samma smakfilosofi som de största gin destillerierna i Storbritannien, såklart med en Allerum twist.

Här jobbar vi med så få ingredienser som möjligt i vår kryddnota, för att skapa en så ren och rak gin smak som möjligt. Receptutvecklingen blir inte enklare för det, men definitivt annorlunda från när man arbetar med fler kryddor. Det blir otroligt viktigt att få fram all smak man kan från de få kryddor man använder, därför blir hanteringen och kvalitén på råvarorna man använder desto viktigare.

Vår bassprit som alltid, är baserad på druvor i stället för det mer klassiska korn. Detta ger vår gin en tydlig koppling till dess ursprung, och en något fruktigare karaktär än annan råsprit.

Denna gin är designat med en bartender i fokus, som vill ha tydlig och välsmakande ginkaraktär, men där det avsiktligt skall finnas smak gap som kan fyllas av de andra drinkingredienserna.

Här kan du handla denna gin: https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/london-dry-gin-3696002/

Lotima Äppelbrandy

Under utveckling....

Läs mer

Första skörden hösten 2020 av våra egna Aroma, Cox Orange och Cox pomona som destillerats och nu vilar på ekfat till smaken är fulländad. Tid och tålamod är nyckeln.

Brännarmästare: David Orre

Äppelsorter: Aroma, Cox Orange och Cox Pomona

Fat: Lagring startade på serbiska ekfat av Quercus Petraea den 22 april 2021.

Volym: Mycket limiterat.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå