Vinodling

Då vi har en lång mognadsprocess i Sverige, med varma dagar och lite kyligare nätter bidrar det till att aromer blir nyansrika och i det vita vinet behålls syran.

Från Vinuniversitetet i Freiburg i södra Tyskland, som forskar på druvsorter anpassade efter kallt klimat, har vi importerat våra druvstockar. Svårigheten att odla vin i kallt klimat minskar i takt med att klimatet förändras, medeltemperaturen och koldioxidnivån höjs. Man tror att det i framtiden kommer bli svårare att producera ett vitt, friskt och fruktigt vin i nuvarande europeiska länder. Då kommer också gränsen för var vi odlar vin att justeras och Skåne kommer på vinkartan över världen.

I slutet på april år 2016 planterade vi drygt 15.000 vinstockar med en majoritet av gröna druvor för produktion av vitt vin 70% och 30% blå druvor för produktion av rött vin och rosévin. Läs mer om våra druvsorter under Druvor.

Eftersom vi valt druvsorter med god motståndskraft mot sjukdomar kommer vi att driva gården ur en ekologisk filosofi så långt det är möjligt. Vi tar tillvara på granngårdarnas resurser och gödslar med hästgödsel. Vi beräknar att kunna skörda för första gången hösten 2019 och skörd kommer ske för hand. Fram till dess kommer vi att lägga alla våra resurser på vinodling och byggnation av vingård.

I oktober 2018 blev vi beviljade stöd av Länsstyrelsen ur Landsbygdsprogrammet 2014-2020. Programmet ska ge lönsamma och livskraftiga företag och en attraktiv landsbygd. Miljö, hållbar utveckling och innovation är prioriterat. Programmet ska också fokusera på att styra mot de mål som finns i den gemensamma strategin "Europa 2020". Vår insats bidrar till att uppnå målen och är därför en viktig del av utvecklingen för en smart och hållbart tillväxt för alla.

BOX BOX

Senaste nytt från Instagram

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå