Lottenlund Estate

Vinodling

Närheten till havet, anpassade druvsorter tillsammans med en lång mognadsprocess med varma dagar och svala nätter gör det möjligt för oss att odla druvor just på denna plats, intill sundets pärla, Öresund.

På bara 20 år har Sverige gjort en fantastisk resa som vinland av internationell klass. Med klimatförändringar, hållbarhet i fokus och svampresistenta druvsorter är det här i Skåne man producerar de bästa vita vinerna i framtiden, spår Tina Berthelsen, grundare av Lottenlund Estate.

Vi odlar på 2 lägen – dels norr om Helsingborg, i ett samhälle som heter Allerum och dels på Bjäre, i ett samhälle som heter Segelstorpsstrand. Båda lägen har närheten till havet som en av de viktigaste faktornerna medan jordmånen skiljer sig åt mellan dem.

Genom att odla helt giftfritt bidrar vi till en mer hållbar miljö och vi arbetar efter ledorden: Vi ärver inte jorden av våra förfäder utan vi lånar den av våra barn. Druvsorterna vi noggrant valt ut för att passa vårt klimat och jordmån är sk piwi-druvor, vilket står för Pilswiederstandsfähig, som är tyskans ord för svampresistent. Dessa druvsorter har revolutionerat vinvärlden och fler odlare går nu över till piwidruvor, även i de traditionella vinländerna som Frankrike, Italien och Tyskland. Vinodlarens fiende nummer är ett är mjöldagg, som är en svamp och sprids väldigt enkelt med vinden. Mjöldagg kan ge en allvarlig infektion på vinstocken, vilket kan äventyra hela skörden. Därför besprutar man mot mjöldagg regelbundet så att svampen inte får fäste. På vår gård behöver vi således ingen besprutning tack vare att vi odlar druvsorter som är resistenta mot mjöldagg.

Varje vår näringsberikar vi våra vinodlingar med naturgödsel från en närliggande hästgård. Genom naturgödsling får vi en ökad hummus i jorden, ett rikt mikroliv och våra vinstockar plockar upp näringen med hjälp av sina rötter.

Med begränsat skördeuttag, ekologiska odlingsprinciper och 3 stegs kvalitetskontroll ser vi till att druvorna som når vineriet är i bästa möjliga skepnad för att kunna producera ett vin av högsta möjliga kvalitet.

Genom att boka en vinupplevelse hos oss på Lottenlund får ni inblick i hur vi odlar, utmaningar med vinodling i kallt klimat men även möjligheter. Vi går även igenom vad vi gör i odlingen under de olika säsongerna vinter, vår, sommar och höst. Vid besöket kommer ni att få uppleva kopplingen mellan odling och färdigt vin.

Landsbygdsprogrammet

I oktober 2018 och juli 2020 blev vi beviljade stöd ur Landsbygdsprogrammet 2014-2020 av Länsstyrelsen och Jordbruksverket. Programmet ska ge lönsamma och livskraftiga företag och en attraktiv landsbygd. Miljö, hållbar utveckling och innovation är prioriterat. Programmet ska också fokusera på att styra mot de mål som finns i den gemensamma strategin ”Europa 2020”. Vår insats bidrar till att uppnå målen och är därför en viktig del av utvecklingen för en smart och hållbart tillväxt för alla.

Druvsorter

Vi odlar sju sorters druvor, med fokus på gröna druvor till 60 % som vi producerar vita viner och mousserande viner av samt 40% blå druvor som vi producerar rosévin och rött vin av. Med totalt 45.000 vinstockar på 2 vingårdslägen kan vi skapa den bästa dryckesportföljen med högsta möjliga kvalitet för våra besökare och konsumenter.

Solaris

En grön druva som korsats fram av Research Institute of Freiburg 1975 av föräldrarna Merzling och GM6493 och längre bak i sitt släktträd hittar vi både Riesling och Pinot Gris. Har god motståndskraft mot sjukdomar och mjöldagg. Sorten ger medelstora klasar och relativt tunga klasar. 80 dagar efter blomning är druvan mogen. Av Solaris gör vi både stilla vita viner och mousserande och vi lagrar både på ekfat och stål.

KARAKTÄR

Färg: Gröngul – gul
Doft: Fruktig och blommig
Smak: Blommig med hög fruktsyra. Väldigt lik Sauvignon blanc med krusbär, svarta vinbär och blommor.

Muscaris

En grön druva som korsats fram av Research Institute of Freiburg av föräldrarna Solaris och Muskateller med god motståndskraft mot sjukdomar. Druvsorten ger medelstora till stora, tunga klasar. Vi har valt Muscaris som en krydda till Solaris.

KARAKTÄR

Färg: Gul
Doft: Intensiv med muskattoner, citrus och ibland en viss rökighet
Smak: Fruktig, blommig, kryddig med en intensiv fruktsyra

Souvignier gris

Är en grön druva med rött skal. Druvan korsades fram av Research institute of Freiburg år 1983 och under många år trodde man det var en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Bronner men nyligen har man kommit fram till att föräldrarna är Seyval och Zähringer. Druvan har god motståndskraft mot sjukdomar och ger medel till stora bär och stora klasar. Vi har valt att göra mousserande på Souvignier gris, tack vare sin neutrala aromprofil.

KARAKTÄR

Färg: Röd men är en grön druva
Doft: Neutralt fruktig med inslag av äpple och citrus
Smak: Påminner om Pinot Blanc med frisk syra, mineralisk och ger viner med fruktig karaktär

Donau-Riesling

Är en Riesling korsad mellan Rheinriesling och FR589-54 av Klosterneuburg i Österrike år 1978. Druvsorten har god motståndskraft mot sjukdomar. Av Donau-Riesling kommer vi att producera vita, stilla viner.

KARAKTÄR

Färg: Gul
Doft: Citrus, gröna äpplen, aprikoser
Smak: Donauriesling är lik vinstilen hos Riesling, dvs citrus, gröna äpplen och stenfrukter. Den höga fruktsyran gör vinet till en perfekt måltidsdryck.

Cabernet Cortis

Är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Solaris, framtagen av Research Institute of Freiburg 1982. Sorten har god motståndskraft mot sjukdomar. Ger tunga klasar och druvorna är medelstora till stora. Cabernet Cortis är druvan som kommer till sin absoluta rätt i Lotima Roselyn, vårt prisbelönta rosévin. Men vi gör även rött vin av Cabernet Cortis, då i en blend med Monarch.

KARAKTÄR

Färg: Medelintensiv och röd
Doft: Djup och kryddig med aromer av mörka bär.
Smak: Kryddig och lik Cabernetstilen med mörka bär. Har hög fruksyra och mycket tanniner. I kallare klimat kan den bli lite grön i stilen, likt Cabernet Franc i Loire.

Monarch

Är en korsning framtagen av Research Institute of Freiburg 1988 med föräldrarna Merzling och Dornfelder och har god motståndskraft mot sjukdomar. Ger medel till stora bär och stora klasar. Vi har valt att odla Monarch, dels pga den mörka färgen, som druvan bidrar med i rödvinet tillsammans med Cabernet Cortis men även för att mjuka upp tanninerna i rödvinet.

KARAKTÄR

Färg: Djup och intensiv
Doft: Hallon, jordgubbar och björnbär
Smak: Intensiv fruktsyra, låga tanniner och mycket röda bär som nästan går över till mörka bär.

Pinot Nova

PINOT NOVA

Är en korsning framtagen av den blå druvan Pinot Noir och den gröna druvan Malverina. Den har gener från både Vitis Berlandieri, Vitis Rupestris och Vitis Vinifera. 

Pinot Nova lanserades 1990 av Klosterneuburger Weinbauinstitut i Österrike och har mycket god moståndskraft mot svampsjukdomar. Då druvan ger must med lite högre ph-värde är den mindre lämplig för varmare klimat och gör sig då utmärkt för vin i vårt kalla klimat. 

KARAKTÄR

Färg: Djup och intensiv
Doft: Röda bär

Smak: Låg fruktsyra, låga tanniner och mycket röda bär som nästan går över till mörka bär. Pga sen mognad resulterar det i viner med hög aromatik. 

Är du 25 eller äldre?

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och passar dig som är 25 år eller äldre